Având în vedere posibilitatea aplicării de corecții financiare pentru procedurile de achiziție publică lansate după data de 18.04.2016 ca urmare a neadoptării de către Parlament a noului pachet legislativ, vă aducem în atenție declarația dl Bogdan Pușcaș, Președinte ANAP.
„Ne aflăm într-un dialog destul de aplecat cu membrii Comisiei Europene pentru a primi un răspuns formal în sensul că toate procedurile lansate după 18 aprilie în baza ordonantei 34 să poată fi atribuite în baza acestei legi și mai mult în etapa de auditare să poată fi verificată tot în baza acestui cadru legal și să nu primească corectii datorită unei diferențe de opinii în evaluarea lor ulterioară”, a menționat președintele ANAP pentru Digi24.
Contrar celor menționate de către președintele ANAP, menționăm că la sfârșitul anului 2015 au fost lansate mai multe apeluri în cadrul POC 2014-2020.
Conform declarației reprezentanților AM POC la workshop-ul interactiv „Achiziții publice. Noutăți și reguli de bună practică” din data de 14.04.2016 în perioada imediat următoare se vor semna contractele de finanțare dintre AM POC și beneficiarii de finanțare, în mare parte instituții publice. Astfel, beneficiarii de finanțare trebuie să lanseze procedurile de achiziție publică aferente proiectelor finanțate. Solicitanții de finanțare care au proiecte câștigate, adică viitorii beneficiari de finanțare, nu știu ce se va întâmpla în continuare, adică dacă vor putea desfășura procedurile de achiziție conform OUG nr. 34/2006 fără a primi ulterior, la momentul efectuării auditului din partea Comisiei Europene, corecții financiare.
Vezi aici declarația din emisiunea 24 de minute de la Digi24.