Achizitia directa, se realizeaza, ca regula, prin utilizarea mijloacelor electronice, respectiv prin intermediul SEAP, si doar ca exceptie, atunci cand sunt indeplinite anumite conditii, prin alte mijloace decat cele electronice – art. 43 alin. (3) din HG nr. 395/2016 coroborat cu prevederile art. 64 alin. (1) din Legea nr. 98/2016.
Astfel, doar in situatia in care nu se identifica produsul/serviciu/lucrarea in cadrul catalogului electronic care poate satisface necesitatea sau constatati ca pretul postat de operatorii economici pentru obiectul achizitiei este mai mare decat pretul pietei sau din motive tehnice imputabile SEAP, nu este posibil accesul la catalogul electronic, se poate realiza achizitia de la orice operator economic de pe piata libera, cu conditia ca autoritatea contractanta să elaboreze o nota justificativa în acest sens.
Prin Normele de aplicare a Legii nr. 98/2016 procedurile de achizitie publică ”licitație deschisă” și ”licitatie restrânsă” se realizează doar prin mijloace electronice. De asemenea, si procedura simplificata se va realiza prin mijloace electronice cu execptia procedurii realizate în mai multe etape care presupun atât selecţia candidaţilor, cât şi negocierea şi evaluarea ofertelor.
Deci, nu va mai exista o procedură tranzitorie, aceste proceduri vor fi realizate 100% prin mijloace electronice.
În această situaţie doar operatorii economici înregistraţi în SEAP pot depune solicitare de participare.
A nu se confunda procedura de achziiție publică desfășurată prin mijloace electronice și procedura de licitație electronică.
În cazul procedurii simplificate nu rezulta explicit ca trebuie realizata o nota justificativa pentru alegerea procedurii. Totusi, in normele de aplicare la art. 21, alin. (4) se precizeaza ca pentru publicarea in SEAP se transmite si justificarea alegerii procedurii. Justificarea conţine numai explicaţii cu privire la determinarea valorii estimate a contractului/acordului-cadru.