Miercuri 27.07.2016, Guvernul a publicat un Memorandum care are ca temă estimarea cererilor de plată pe care România le va transmite la Comisia Europeană în anii 2016 şi 2017.
Am citit mai multe articole publicate pe această temă, dar mai ales am citit cu atenție comentariile dlui Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, publicate pe pagina proprie de facebook.
Nu am intenția de a identifica un vinovat ca persoană (ex. Ponta, Ghinea, etc.), ci de a observa dacă mecanis…mul fondurilor europene funcționează sau nu.
Din memorandumul publicat de Guvern rezultă că, până în noiembrie 2016, România nu va solicita niciun bănuț de la Comisia Europeană. Transmiterea cererilor de plată nu înseamnă că sumele respective intră în anul 2016 în contul României, ci doar se înregistrează sumele solicitate pentru anul 2016. Deci, putem spune că absorbția pentru anul 2016 este 0%, fără a fi ține partea cuiva.
La nivel de estimări, se așteaptă ca România, în lunile noiembrie și decembrie 2016, să depună cereri de plată pentru POCA, POAD și POAT. Acest aspect este posibil doar dacă se va realiza desemnarea (acreditarea) pentru cele 3 Autorități de Management pentru Programele 2014 – 2020 (procedura simplificată).
Consider sincer, că până nu sunt acreditate toate autoritățile de management și sistemul informatic nu este funcțional, România nu va putea transmite cereri de plată către Comisia Europeană pentru decontarea cheltuielilor.
De asemenea, in condiţiile in care, proiectele de investiții importante, acelea care contează la cererile de plată, nu au cererile de finanțare depuse și evaluate, contractele de finanțare semnate, procedurile de achiziție lansate și contractele de lucrări semnate, vorbim doar de estimări, poate nerealiste, pentru anul 2017.
În anul 2017, pentru POIM se estimează o absorbție de aproximativ 21%, pentru POC se estimează o absorbție de aproximativ 15%, iar pentru POR se estimează o absorbție de aproximativ 4%.
Recomandarea mea rămâne aceeași: fără un sprijin real în etapa de pregătire a proiectelor, atât din punct de vedere administrativ/organizatoric, cât și la elaborarea documentației de finanțare, vor fi în continuare probleme în absorbția fondurilor europene. Acest lucru nu îl spun doar eu din experiența directă cu autoritățile de management şi organismele intermediare, ci îl spun şi Comisia Europeană și Autoritatea de Audit, în rapoartele anuale.