Existența în piață a unui număr mare de IMM-uri, este un fapt benefic pentru economie deoarece stimulează concurenţa limitând astfel poziţiile de monopol ale marilor întreprinderi şi micşorând posibilitatea acestora de a influența puternic preţurile, în sensul creșterii acestora. IMM-urile se pot adapta ușor și rapid cerințelor locale, datorită flexibilităţii de care dau dovadă, în multe situații IMM-urile ajungând să acționeze pe piețele locale mult mai eficient decât agenţii economici mari și foarte mari.
Prin caracteristicile lor, IMM-urile oferă în economie avantaje pe care firmele mari nu le pot oferi (spin-off, start-up, capital social, costuri de intrare şi ieşire mai mici, riscuri mai mici de eşec etc.), avantaje care țin, într-o mare măsură, de posibilităţile de consolidare a avantajelor pe care acestea le au în piață față de firmele mari cu care intră în competiţie pentru o regiune sau pentru un produs.
Pentru aceste întreprinderi, în perioada 2014-2020, o sursa importantă de finanțare pentru consolidarea, dezvoltarea și diversificarea activităților pe care aceste întreprinderi le desfășoară, o reprezintă accesarea finanțărilor nerambursabile dedicate exclusiv acestora.
Dar pentru a putea solicita aceste finanțări nerambursabile, primul pas care trebuie făcut este clasificarea întreprinderii în autonomă, parteneră sau legată. Pentru a face această clasificare trebuie precizat că nu este relevant locul de înregistrare, respectiv naționalitatea întreprinderilor analizate.
Următorul pas este evaluarea datelor întreprinderii, evaluare în cadrul căreia trebuie luate în considerare datele întreprinderilor partenere și legate, în situația în care întreprinderea analizată se află într-o astfel de legătură cu o altă/alte întreprinderi.
Este esențial ca în această evaluare să avem în vedere, posibila existență a unui grup de persoane fizice care acționează de comun acord (n.r. a se vedea Legea nr. 346/2004 – Art. 4^4, alin. 4).
De asemenea, trebuie luate în considerare atât piața relevantă în cadrul căreia trebuie analizate legăturile dintre întreprinderi cât și piețele adiacente situate imediat în amonte sau în aval față de piața relevantă la care facem referire.
După o atentă analiză a acestor elemente, putem face o încadrare corectă a întreprinderii care dorește să aplice în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile dedicată IMM-urilor și care poate fi obținută exclusiv de societățile încadrate în această categorie.
Neîncadrarea corectă a unei întreprinderi în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, reprezintă pentru autoritatea unde se solicită finanțarea, neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate din partea solicitantului finanțării. Acest fapt poate conduce la retragerea întregii finanțări nerambursabile chiar și după semnarea unui contract de finanțare și implementarea proiectului.
Astfel, încadrarea corectă a unei întreprinderi în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, constituie un element esențial în drumul care trebuie parcurs pentru obținerea unei finanțări nerambursabile și implementarea cu succes a unui proiect.
Articol scris de Codrina Andrioaiei – trainer, SC NEC SRL publicat Luni, 22.08.2016.