MFE a lansat în luna august 2016, apelul care face posibilă reducerea, cu fonduri europene, a consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor.
Proiectele selectate și finanțate în cadrul Axei Prioritare 6 ”Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon” – O.S. 6.3 au ca scop instalarea sistemelor de măsurare inteligentă a consumului de energie electrică pentru 10.000 de consumatori preponderent casnici.
Beneficiarii proiectelor ce urmează a fi selectate sunt operatorii concesionari de distribuţie energie electrică (n.r. Enel, E.ON, Electrica si CEZ), ce se supun obligaţiilor de implementare a contorizării inteligente în proporţie de 80% până în 2020.
În acest context sunt interesante afirmațiile făcute de seful serviciului de cooperare si programe in domeniul eficientei energetice al ANRE, Mihaela Plesca în cadrul conferinței Smart Energy, organizata de wall-street.ro, respectiv faptul că ”… ar fi trebuit sa avem 80% pana in 2020, dar in functie de evolutia acestor proiecte pilot vom cunoaste ritmul de implementare”.
ANRE a eliminat prin ordin, in luna ianuarie 2016, ținta propusă pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrica la aproximativ 80% din clientii finali, din cauza ca nu fusese finalizata o evaluare cost-beneficiu.
În anul 2016, operatorii de distributie concesionari monitorizeaza proiectele-pilot privind implementarea sistemelor de masurare inteligenta realizate in anul 2015 si evalueaza costurile si beneficiile aferente acestora. Proiectele-pilot ar trebui sa se incheie pana la 31 octombrie 2016.
Pentru stabilirea planului national de implementare a sistemelor de masurare inteligenta in perioada 2017-2020 in Romania, ANRE realizeaza analiza cost-beneficiu privind implementarea sistemelor de masurare inteligenta luand in considerare rezultatele proiectelor-pilot realizate de catre operatorii de distributie concesionari, pe baza unui studiu elaborat de un consultant independent de specialitate, arata Ordinul ANRE nr. 6/2016, intrat in vigoare la 1 martie 2016.
Deci, în sfârșit a fost lansat apelul de proiecte din cadrul POIM 2014-2020, O.S. 6.3, dar nu se știe dacă implementarea sistemelor de măsurare inteligenta produce efectele scontate conform lui Niculae Havrileț, președinte ANRE – ”Nu se poate face, in nicio tara din UE, pentru ca nu aduce beneficiile scontate”.
Contoarele inteligente semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica sau o functionare defectuoasa, localizeaza anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau frauda a energiei electrice.
Sursa: wall-street.ro, 13.09.2016