Pentru a putea utiliza toate fondurile comunitare puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiţionalităţi ex-ante – unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătății.
”Lipsa unei viziuni, a cartografierii și modelării serviciilor și infrastructurii pentru Sănătate previne începerea tuturor investițiilor din fondul regional. Nu e suficient să ştim să construim o clădire – trebuie să ştim şi ce servicii va oferi şi ce probleme va rezolva” a declarat Corina Crețu în cadrul Mesei Rotunde cu reprezentanţi ai Guvernului României şi ai Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii din 23.05.2016
În luna mai 2016 autoritățile din România și-a asumat faptul că studiile de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale vor fi finalizate la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie (n.r. 2016).
Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi este posibil să fie amplasat în zona Copou, pe strada Viticultori, pe un teren de circa 18 hectare, teren care se află în proprietatea statului român, respectiv în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS)., potrivit ultimelor declaraţii ale primarului Mihai Chirica.
Conform declarațiilor comisarului european, Corina Cretu, nici un proiect din domeniul sănătății nu poate fi realizat și nu se pot construi spitale noi fără o hartă a nevoilor medicale, existând riscul suspendării unor plăți. România le are la dispoziție în perioada 2014-2020; este vorba de 326 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor de asistență medicală. Pentru acești bani există o clauză de suspendare a investițiilor, dacă cartografierea nevoilor din domeniul sănătății nu va fi disponibilă până în decembrie 2016.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a vorbit, în cadrul ZF Health & Pharma Summit 2016, despre cele trei spitale regionale din Craiova, Cluj şi Iaşi, care urmează să fie construite.
Vor fi spitale generale care vor înlocui infrastructura generală, vor avea sub 1.000 de paturi.
Având în vedere declarațiile făcute de autoritățile locale și centrale în luna mai și septembrie 2016, declarații contradictorii cu privire la locație, detalii tehnice, număr de paturi și nu respectă logica realizării unei investiții publice.
Nu există o hartă a nevoilor medicale și există doar declarații cu privire la locația viitorului spital regional de la Iași.