Intr-o conferință de presă susținută ieri, 30.06.2016, ministru Marius Bostan împreună cu președintele AADR, Delia Popescu, și președintele ANAP, Bogdan Pușcaș au discutat despre funcționarea SEAP.
Conform declarațiilor ministrului Marius Bostan, Normele de aplicare a legilor achizițiilor publice urmează a fi aprobate în ședința de guvern din 02.06.2016. De asemenea, a precizat că ”AADR a pregătit din timp actualizarea noilor funcționalități ale SEAP, potrivit cerințelor noii legislații privind achizițiile publice. Actualizările sunt în concordanță cu proiectul de norme de aplicare. După apariția normelor se vor putea demara noi proceduri de achiziție conform legislației aprobate. În acest moment se fac testări de funcționalitate pe noul pachet legislativ”.
În ceea ce privește procedurile electronice de achiziție, care sunt în acest moment în desfășurare, acestea se derulează fără impedimente conform vechii legislații, a declarat Marius Bostan. De asemenea, orice demarare de procedură de achiziție ce depășește pragul cumpărării directe, conform Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, va putea fi făcută după intrarea în vigoare a pachetului de norme conform comunicatului de presă publicat de ANAP.
Conform declarațiilor oficialilor care au susținut conferința de presă, faptul că se pot derula procedurile electronice de achiziție începute anterior datei de 26.05.2016 și că se pot putea iniția, publica și atribui cumpărări directe în SEAP înseamnă că sistemul nu este blocat.
Menționăm că după aprobarea normelor metodologice de aplicare, acestea nu pot fi aplicate fără operaționalizarea noului sistem electronic în domeniul achizițiilor publice (SICAP), pachetul legislativ în domeniul achizițiilor publice nu va putea fi aplicat.
Agenția pentru Agenda Digitala a României, dezvoltă noua platforma de achiziții publice, SICAP, care va înlocui actualul SEAP, prin proiectul “Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice- SICAP” – SMIS 48625, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Conform declarațiilor președintelui AADR, Delia Popescu, contractul a fost semnat în anul 2013, a fost suspendat din cauza lipsei cadrului legal, iar implementarea lui este întârziată.
Datele din sistemul existent SEAP (proceduri închise și în desfășurare, entități, documente atașate procedurilor) vor fi migrate si integrate functional in structura si arhitectura noului sistem (SICAP).
Termenele pentru operaționalizarea SICAP au fost:
Nu intrăm în polemica politică, înțelegem efortul făcut de ANAP, dar realitatea este că nu se inițiază și publică achiziții publice în România timp de 3 săptămâni, pentru procedurile de achiziții care depășesc pragurile prevăzute de Legea nr. 98/2016.
În acest context, nu trebuie să uităm investițiile publice realizate cu fonduri europene reprezintă 70% din totalul investițiilor publice, iar faptul că nu se absorb bani europeni pune în pericol creșterea economică, România riscă să-și pună singură piedică în calea dezvoltării economice și sociale sustenabile conform unei declarații făcute de Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională.